** W E B A R C H I E F   Quip,   niet updated **   hier neergezet vanwege het niet openbare archief van www.parool.nl     ** naar Quip's home **

Het Parool

Patijn radeloos over de Wallen

 

AMSTERDAM - De overlast van drugsverslaafden in het Wallengebied is volstrekt uit de hand gelopen. Wat de gemeente ook probeert - gebruikersruimten, hero´neverstrekking, hulpverlening en spuitenomruil - geen enkele maatregel biedt afdoende soelaas. Dat zei burgemeester Patijn dinsdag in de commissie politiezaken.

Patijn, die dinsdag 666 handtekeningen in ontvangst nam van buurtbewoners die al maanden klagen overdextreme overlast, erkende de volstrekt uit de hand gelopen situatie op de Wallen. Vorige week dinsdagnacht had hij urenlang anoniem in een geblindeerd politiebusje de buurt geobserveerd. ''Het is afschuwelijk, ik ben in die nacht tot de overtuiging gekomen dat de bewoners volkomen gelijk hebben,'' liet hij zich ontvallen.

Twee weken geleden stelde hij samen met wethouder G. ter Horst, verantwoordelijk voor het drugsbeleid, nog voor het aantal gebruikersruimten in de binnenstad juist uit te breiden, omdat de vorig jaar geopende ruimtes elders in de stad nagenoeg leeg zijn. Toen schatte hij het aantal notoire overlastveroorzakers nog op 'veertig tot vijftig'.

Patijn erkende dat de politie in de binnestad minder capaciteit heeft dan twee jaar geleden bij de reorganisatie was toegezegd. Er zou een 150 man tellend ondersteuningsteam binnenstad (OTB) komen, slechts de helft is gerealiseerd. De politie zal nog jaren kampen met een personeelstekort van vierhonderd man, gaf hij dinsdag aan. Het Wallenproject heeft absolute prioriteit, maar de kans dat het OTB-team op sterkte komt, is uiterst onwaarschijnlijk.

Wel wordt het tienerteam van de politie - dat de afgelopen anderhalf jaar de jeugdcriminaliteit in West in kaart heeft gebracht - in de binnenstad ingezet om het netwerk van verslaafden en dealers te registreren. Dat is volgens waarnemend hoofdcommissaris J. van Riessen nodig om volgend jaar in te spelen op nieuwe wetgeving die celstraf in combinatie met gedwongen afkicken mogelijk moet mken.

Maar van die wetswijziging moet, net als van de hulpverlening, niet alle heil verwacht worden, zo dempte Patijn dinsdag te hoge verwachtingen. ''Er zijn in de binnenstad tien hulpverleningsinstellingen voor vijftien opvangcentra actief. Ik heb groot respect voor de hulpverlening, maar mag het allemaal een onsje effectiever?''

Als het aan Van Riessen ligt, komt er ook een verbod op het gebruiken van drugs op de Wallen. In tegenstelling tot handel in drugs is het gebruiken ervan op dit moment niet strafbaar. Een verbod in de Algemene Plaatselijke Verordening zou daar verandering in kunnen brengen. Patijn ziet daar voorlopig geen brood in. Hij denkt dat dit niet te handhaven is.

ę Het Parool, 19 juli 2000