** W E B A R C H I E F   Quip,   niet updated **   hier neergezet vanwege het niet openbare archief van www.parool.nl     ** naar Quip's home **

Het Parool

Hulpbus voor crackhoeren komt er niet

(Van een verslaggever)

AMSTERDAM - Er komt geen mobiele opvangplek voor de crackhoertjes die tippelen achter het CS en op de Wallen. Onder meer stichting De Regenboog en belangenorganisatie Mainline van de verslaafde prostituees hadden daarom gevraagd, maar de gemeente ziet het plan niet zitten. De vrees is dat het regelen van een nieuwe opvangplek bij het CS de suggestie wekt dat tippelen daar weer is toegestaan.

De organisaties die voor de crackhoertjes opkomen, redeneren andersom: ondanks het verbod gaat het tippelen nu eenmaal door; dus moet voor de kwetsbare vrouwen wat worden geregeld.

In Utrecht hebben ze volgens De Regenboog uitstekende ervaringen met zo'n opvangbus. Vooral sinds de subsidie aan het opvanghuis van De Regenboog op de Oudezijds Achterburgwal enkele maanden geleden is stopgezet, maken de hulpverleners zich grote zorgen over het gebrek aan voorzieningen voor die groep.

De gemeente en de belangenbehartigers praten nog wel verder over een alternatief voor de mobiele huiskamer. Een werkgroep die zich hierover buigt, komt over twee weken met een notitie waarin ideeŽn worden genoemd.

Om ervoor te zorgen dat de tippelaarsters van de De Ruijterkade en de Wallen naar de tippelzone aan de Theemsweg zouden vertrekken, ver weg in West, sloot de gemeente in 1997 het Mirjamhuis, de toenmalige 'huiskamer' van de prostituees in de buurt van het station.

Maar sinds de opening van de tippelzone in dat jaar werden de heroÔne- en crackhoertjes daar weggeconcurreerd door veelal Zuid-Amerikaanse transseksuelen en illegale prostituees uit het voormalige Oostblok, die op de Wallen niet meer konden werken, omdat de politie daar streng controleerde of alle papieren wel in orde waren.

In het niemandsland tussen de twee spoorbanen waar de Theemsweg ligt, waren ook geen dealers, waarvan de verslaafde hoertjes afhankelijk zijn.

Pendelbusjes die de gemeente had geregeld om de hoertjes van de binnenstad naar de tippelzone te vervoeren, bleven leeg.

Bij de politie wordt geklaagd dat de agenten die toezien op de veiligheid op de tippelzone, als 'staatspooiers' de vrouwenhandelaren faciliteren die daar prostituees onderbrengen.

Burgemeester Job Cohen laat onderzoeken hoe het verder moet met de tippelzone.

© Het Parool, 15-10-2001