** W E B A R C H I E F   Quip,   niet updated / not updated **   hier neergezet vanwege de opgeheven pagina / due to the removed page     ** naar Quip's home **

Ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Wet Stimulering Arbeidsdeelname Minderheden
Etnische minderheden zijn vaker werkloos dan autochtone Nederlanders. Bij sommige groepen is de werkloosheid zelfs vier tot vijf keer zo hoog. Ook hebben deze minderheden vaker laag betaald werk. De overheid en werknemers- en werkgeversorganisaties willen dit veranderen. Daarom is per 1 januari 1998 de wet Stimulering Arbeidsdeelname Minderheden (SAMEN) in werking getreden.

Doel
Doel van de wet is een evenredige deelname van minderheden binnen ondernemingen te stimuleren. Elke werkgever met ten minste 35 werknemers moet daarom tellen hoeveel autochtonen en allochtonen bij hem werken. Dat moet hij elk jaar rapporteren en daarvoor heeft hij gegevens over de herkomst van zijn personeel nodig. Als er te weinig allochtonen bij hem werken, moet hij aangeven wat hij gaat doen om dat aantal te verhogen.

Voor wie is de wet bedoeld?
Deze wet is er voor mensen die geboren zijn in, of waarvan een van de ouders geboren is in Turkije, Marokko, Suriname, Nederlandse Antillen, Aruba, voormalig Joegoslavië, of in overige landen in Zuid- of Midden-Amerika, Afrika of Azië, met uitzondering van Japan en voormalig Nederlands-Indië. Molukse werknemers behoren wel tot de doelgroep.

Wat moet u zelf doen?
U bent verplicht uw werkgever mee te delen waar u geboren bent en waar uw ouders geboren zijn. Uw werkgever of personeelsfunctionaris zal u daar zelf naar vragen. Hij zal dat bij al zijn werknemers doen, allochtoon of autochtoon.

Bezwaar maken
Maar voelt u er - om wat voor reden dan ook - niet voor om uw herkomstgegevens te verstrekken, dan kunt u schriftelijk bezwaar maken. In dat geval vervalt de verplichting om uw herkomstgegevens door te geven.

Becherming privacy
Uw werkgever dient natuurlijk zeer zorgvuldig met uw gegevens om te gaan. Daarom worden de gegevens opgeborgen in een aparte administratie, waartoe alleen uw werkgever en de personeelsfunctionaris toegang hebben. De gegevens komen dus niet in uw personeelsdossier. Wel heeft u altijd het recht uw eigen gegevens in te zien. Als die niet kloppen, kunt u eisen dat ze veranderd worden.

Uw werkgever is verplicht om jaarlijks de getallen allochtone en autochtone werknemers te rapporteren in een jaarverslag. Daarbij geeft hij echter nooit namen van personen door. De gegevens in het jaarverslag zijn anoniem.

Achteraf bezwaar maken
Als u uw gegevens al wel heeft verstrekt, maar die beslissing wilt herroepen, dan kan dat. Als u schriftelijk uw bezwaar kenbaar heeft gemaakt, is uw werkgever verplicht uw gegevens te vernietigen. U hoeft uw verzoek niet te motiveren.

Wilt u meer informatie?
Voor meer informatie over de Wet SAMEN kunt u zich wenden tot de personeelsafdeling, de ondernemingsraad of het medezeggenschapsorgaan van het bedrijf of de instelling waar u werkt.

1999