Pim Fortuyn

Pim Fortuyn Dam square

Pim Fortuyn

Pim Fortuyn was killed in mei 2002 just before the elections by an autochtone Dutch milieu-extremist. This is one of the few Dutch political homicides: Floris V in 1296, Willem van Oranje in 1584, Johan van Oldenbarnevelt in 1619 en the brothers De Witt in 1672. And now in 2002 Pim Fortuyn. The historian, former professor of sociology and columnist (weekly magazine Elsevier) was known for his unorthodox statements and his flamboyant character.

Pim Fortuyn werd vlak voor de verkiezingen in mei 2002 door een autochtone Nederlandse milieu-extremist vermoord. Een van de weinige Nederlandse politieke moorden: Floris V in 1296, Willem van Oranje in 1584, Johan van Oldenbarnevelt in 1619 en de gebroeders De Witt in 1672. En nu in 2002 Pim Fortuyn. De historicus, voormalig hoogleraar sociologie en columnist (weekblad Elsevier) was bekend om zijn onconventionele uitspraken en flamboyante persoonlijkheid.

Nederlands

In 1997 he wrote a controversial book called “Against the Islamization of Our Culture”. In august 2001 he went into politics and became in a short time very successful as politic party leader of ‘Leefbaar Nederland’ in the city of Rotterdam. After a conflict he started his own national political party ‘Lijst Pim Fortuyn’. Media as well as politicians portrayed him as an extreme-right wing politician, like the Frenchman Le Pen. He was a charismatic populist, a non-conformist and a romanticist. He looked like a dandy and behaved like a hedonist. He made remarkable and controversial statements and openly admitted his homosexuality. He was a strong opponent against the ‘paarse kabinet’ and the ‘poldermodel’ and had the ambition to become prime minister and he seemed to be heading towards an electoral victory. However, one month before the national elections he was murdered. The entire nation was shocked. He never got to prove his abilities as political leader.

Nederlands

Pim Fortuyn werd vlak voor de verkiezingen in mei 2002 door een autochtone Nederlandse milieu-extremist vermoord. Een van de weinige Nederlandse politieke moorden: Floris V in 1296, Willem van Oranje in 1584, Johan van Oldenbarnevelt in 1619 en de gebroeders De Witt in 1672. En nu in 2002 Pim Fortuyn. De historicus, voormalig hoogleraar sociologie en columnist (weekblad Elsevier) was bekend om zijn onconventionele uitspraken en flamboyante persoonlijkheid. Hij schreef in 1997 het spraakmakend boek “Tegen de islamisering van onze cultuur”. Hij ging in augustus 2001 in de politiek en was als lijsttrekker van de politieke partij ‘Leefbaar Nederland’ bij de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam in korte tijd zeer succesvol. Na een conflict met deze partij kwam hij met zijn eigen ‘Lijst Pim Fortuyn’. Zowel media als politici schilderden hem af als een extreemrechts politicus, te vergelijken met Le Pen. In denken was hij rechts-populistisch, een non-conformist en romanticus. Hij was charismatisch, met als uiterlijk het Dandyachtig type, een hedonist. Hij deed opmerkelijke en omstreden uitspraken en schoof zijn homoseksuele geaardheid niet onder stoelen of banken. Hij was een fel bestrijder van het ‘paarse kabinet’ en het ‘poldermodel’. Had ambitie om minister-president te worden en leek af te steven op een grote verkiezingswinst. Een maand voor de verkiezingen werd hij vermoord. Heel Nederland was geschokt. Hij heeft nooit kunnen bewijzen hoe hij als bestuurder was.