Growing Up / Opgroeien

Understanding our cultural history, it is important to know who we are and what our influence was and is to the world.

Om onze culturele geschiedenis te begrijpen is het belangrijk te weten wie we zijn en wat onze invloed was en is op de wereld

Nederlands

Our cultural heritage starts at the moment that we are born: there will be no painkillers given to the mother during labor. Doctors are convinced that maternity has to start with pain. Cesarean operations are only used in extreme emergency.

How we grow up is to see in our children tv programs like “Theo en Thea“. Mostly the roll of the kids are played by adults trying to act like silly children.

Dutch children are little Gods, even when they obviously behave evil.
The most heard answer interviewing Dutch children: weet-ik-niet translated: I-don’t-know.

The Dutch tend to think and say that America has not really a cultural history. However, we grew and grow up not that much playing Dutch and European characters, but more those of the
Wild West with the American cowboys and Indians. Arendsoog (Eagle eye) and Witte Veder (White Fether) were our heroes, but the writer had never set a foot in America. Winnetou and Old Shatterhand, by the famous German writer Karl May. It is for the Dutch just as shocking to hear that Americans never heard of Winnetou as it is for Americans that the Dutch hardly heard of Hans Brinker and Rip van Winkel.

Nederlands

Onze cultureel erfgoed begint op het ogenblik dat we worden geboren: Zo worden er geen pijnstillers aan de moeder gegeven tijdens de bevalling; Doktoren zijn ervan overtuigd dat moederschap moet beginnen met pijn lijden. Een verlossing via de keizersnede wordt slechts in het uiterste geval uitgevoerd.

Hoe we opgroeien is goed te zien in onze kinder-tv programma’s zoals “Theo en Thea“: de rol van de kinderen wordt door volwassenen gespeeld die zich kinderachtig gedragen.

Nederlandse kinderen zijn kleine Goden, zelfs als ze zich duidelijk duivels gedragen
Het meest gehoorde antwoord van Nederlandse kinderen in een interview is: weet-ik-niet.

We hebben de neiging om te denken dat Amerika geen echte cultuur (geschiedenis) heeft, alhoewel wezelf opgroei(d)en met niet zozeer Nederlandse en Europese karakters, maar met het Wilde Westen met de Amerikaanse cowboys en indianen. Arendsoog en Witte Veder waren onze helden, terwijl de schrijver nog nooit een voet in Amerika heeft gezet. Winnetou en Old Shatterhand, van de bekende Duitse schrijver Karl May: en voor ons even schokkend te horen dat Amerikanen nooit van hen hebben gehoord als het is voor Amerikanen dat weinigen van ons Hans Brinker en Rip van Winkel kennen.